Druhá mechanizovaná brigáda si pripomína 10. výročie svojho vzniku

30.09.2010 Prešov

Prešov 30. septembra (TASR) – Slávnostným nástupom vojakov v Prešove spojeným s kultúrnym programom si v piatok (1. 10. ) pripomenie 2. mechanizovaná brigáda (2. MB) generála Rudolfa Viesta 10. výročie svojho vzniku. ...
História jej vzniku siaha do obdobia po 2. svetovej vojne, kedy v Košiciach pôsobila pešia divízia, ktorá sa v roku 1960 presťahovala do Prešova. Odvtedy prešlo toto vojenské teleso rôznymi zmenami vrátane názvu.
Novosad konštatoval, že poslaním brigády je podieľať sa na plnení úloh obrany a ochrany životných záujmov Slovenskej republiky a jej spojencov pred vojenskými aj nevojenskými ohrozeniami a viesť bojové a nebojové operácie. Dodal, že pre rok mali stanovené štyri hlavné priority.
\"Prvou je udržiavať úroveň výberu a výcviku našich vojakov, ktorých odosielame do zahraničných operácií, druhou je zabezpečiť plnenie medzinárodných záväzkov SR pre Európsku úniu a Severoatlantickú alianciu, treťou prioritou je podieľať sa na asistenčných úlohách pre obyvateľstvo pri odstraňovaní krízových situácií a živelných pohrôm, \" a ako poslednú veliteľ spomenul zvýšenie fyzickej pripravenosti vojakov.
V súčasnosti sa 236 príslušníkov 2. MB z Prešova zúčastňuje na zahraničných misiách v Afganistane, Kosove a na Cypre. Pre operácie v Afganistane pripravujú ďalších 260 vojakov.
Podľa Novosada sa 2. MB výrazne v tomto roku podieľala aj na záchranných a evakuačných prácach počas povodní na území Prešovského, Košického a Banskobystrického kraja. Dovedna bolo nasadených asi 1900 vojakov, 150 kusov prepravnej a 70 kusov špeciálnej techniky, pričom postavili desať mostov na zabezpečenie dopravy.
Jednotky a útvary 2. MB sú dislokované v Prešove, Michalovciach a Trebišove. Pracuje v nich približne 2500 profesionálnych vojakov a niekoľko desiatok civilných zamestnancov.
Novosad pripomenul, že počas zajtrajšieho slávnostného nástupu, za účasti predstaviteľov Ministerstva obrany SR a Ozbrojených síl SR, preberie 2. MB bojovú zástavu zapožičanú prezidentom SR.
\"Pre nás vojakov je to najvyšší stupeň morálneho ocenenia za výsledky, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť, \" povedal brigádny generál Novosad, ktorý od 1. októbra končí vo funkcii veliteľa brigády a ďalej bude pôsobiť na veliteľstve pozemných síl v Trenčíne. Novým veliteľom 2. MB bude plukovník generálneho štábu Karol Navrátil, ktorý sa po jedenástich rokoch znovu vracia do Prešova.
 

Vyberte región

mark